Ismét egy hungarikummal foglalkozó időszaki kiállítást látogathatunk meg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban, mely ezúttal a szalámival foglalkozik. HungaryCarddal 50% kedvezmény vehető igénybe a felnőtt belépőjegy árából, legfeljebb 2 fő részére.
A szalámigyártás a mai napig a magyar élelmiszeripar egyik vezető ágazata, igazi eredetéről mégis keveset tudunk.
Vajon honnan is ered a szalámi? A magyar nagyipari szalámigyártás kezdeteit és a korszakban alkalmazott gyártási technológiákat a 19. században magyar földre betelepülő olasz családoknak köszönhetjük.
A kiállítás középpontjában a debreceni Vidoni Szalámigyár áll, melyet az olaszországi Friuliból érkezett család tagjai, a Vidoni fivérek alapítottak 1886-ban. Bemutatásra kerülnek más, friuli iparosok által alapított üzemek is, mint a budapesti Del Medico, Dozzi, a szegedi Forgiarini és a debreceni Boschetti, illetve a legnagyobb nem friuli alapítású, de olaszokat is alkalmazó gyárak, mint a Pick és a Herz. Ezen felül megjelenik a kiállításban a mai Magyarország egyik legjelentősebb cége, az olasz tulajdonú KOMETA 99 Élelmiszeripari Zrt. is, mely szintén foglalkozik szalámigyártással.
A kiállítás 2025. november 2-ig áll nyitva a nagyközönség előtt.
A kiállítás szakirodalmi alapját Dr. Blaskó Barbara Katalin: Salamucci! című kiadványa adta, mely a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megvásárolható.
Kurátorok: Dr. Blaskó Barbara Katalin, Hajabácsné Dr. Dobos Dóra, Hegedüs Krisztián