fbpx
2020-01-13
Archívum

Új partnerünk a soproni Taródi Vár!

Sopron egyetlen ma is álló vára a Taródi-vár a Lővérek egyik ékessége. Sokan csak Bolondvár néven emlegetik. A vár egyszemélyes megálmodója, tervezője és építője Taródi István, egy megszállott soproni várépítő polgár. HungaryCarddal 20%  kedvezmény a diák, nyugdíjas belépőjegy árából, 14% kedvezmény a felnőtt belépőjegy árából.

Taródi Istvánt már gyermekkorában is különc természetűnek tartották és az évek során egyre ez csak tetőzött. Végül nem csak képletesen emelt falakat maga köré, hanem valóban felépítette középkori jellegű lovagvárát, ráadásul Sopron védelmére. A munkát sosem kerülte. Az anyagiakban szegény családját segítve már 9 éves korában munkába állt. Emellett az iskolában is jeleskedett, munka mellett szakmát is tanult.

Munkájához szükséges eszközeinek tárolására az 1940-es években egy favárat épített deszkákból és bádoglemezekből. 1951. május 1-én valóra vált egy álma, amikor a soproni Lővérek tetején, a Nándor-magaslaton megvásárolhatott egy telket. A Kolostorerdő szegélyén nyújtózkodó új birtokára felcipelte a belvárosi ház udvarán lebontott favárat, majd az új helyén felállítva megkoronázta vele a Felsőlővéreket. Az egyik erkélytartó gerendára kitett egy kitömött baglyot. Ekkor a helybeliek elnevezték Bagolyvárnak a különös építményt.